အာလူးစိုက္ပ်ိဳးနည္း


ကမာၻ႔⁠ႏိုင္ငံအမ်ားစုတြင္ အာလူးသီး⁠ႏွံသည္ အာဟာရတန္ဘိုး⁠ျမင့္⁠ေသာ⁠ေ⁠ၾကာင့္ အဓိကအစားအစာအ⁠ျဖင့္ စားသံုးလွ်က္ရွိ⁠ေသာ သီး⁠ႏွံ ⁠ျဖစ္ပါသည္။



စိုက္ပ်ိဳးသည့္ဧရိယာအ⁠ေန⁠ျဖင့္ ပဥၥမအဆင့္တြင္ရွိ⁠ၿပီး ထုတ္လုပ္မႈတန္ဘိုးအရ စတုတၳအဆင့္တြင္ ရွိပါသည္။ ⁠ျမန္မာ⁠ႏိုင္ငံ တြင္ စစ္မ⁠ျဖစ္ခင္ကအာလူးစိုက္ပ်ိဳးမႈရွိခဲ့⁠ၿပီး အိ⁠ႏၵိယ⁠ႏိုင္ငံမွတဆင့္ ၀င္⁠ေရာက္လာသည္ဟု သိရွိရပါသည္။ စစ္မ⁠ျဖစ္မီအခ်ိန္တြင္ အာလူး တန္ခ်ိန္(၃၀၀၀၀) အား အိ⁠ႏၵိယ⁠ႏိုင္ငံသို႔ အမ်ားဆံုးတင္ပို႔ခဲ့⁠ၿပီး၊ ၁၉၅၄ ခု⁠ႏွစ္တြင္ တန္ခ်ိန္ (၂၆၀၀) သာတင္ပို႔⁠ႏိုင္ခဲ့သည္။ ၎ကာလမ်ားတြင္ စိုက္ဧက (၁၃၀၀၀) သာရွိခဲ့⁠ၿပီး တစ္ဧကအထြက္⁠ႏႈန္း (၂-၃) တန္ထြက္ရွိခဲ့ပါသည္။ ၁၉၉၈-၉၉ ခု⁠ႏွစ္တြင္ အာလူးစိုက္ဧက (၅၇၈၈၀) ဧက စိုက္ပ်ိဳးခဲ့⁠ၿပီး တတစ္ဧက (၃.၈) တန္⁠ႏႈန္း⁠ျဖင့္ တန္ခ်ိန္⁠ေပါင္း (၂) သိန္း⁠ေက်ာ္ ထုတ္လုပ္⁠ႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
⁠ျပည္တြင္သံုးစြဲမႈမွာလည္း တန္ခ်ိန္ (၂)သိန္းရွိပါသည္။

ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တြင္ အာလူးစိုက္ဧကအမ်ားစု၏ (၇၅) ရာခိုင္⁠ႏႈန္း ⁠ေက်ာ္စိုက္ပ်ိဳးထြက္ရွိ⁠ၿပီး စိုက္ပ်ိဳးသူအတြက္ အက်ိဳးအ⁠ျမတ္ရွိသည့္ သီး⁠ႏွံမ်ား⁠ျဖစ္သည့္အ⁠ျပင္ အာဟာရဓာတ္တန္ဘိုးပါ ⁠ျမင့္မားသ⁠ျဖင့္ ⁠ျမန္မာ⁠ႏိုင္ငံအတြင္း စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္း⁠ႏိုင္⁠ေသာ ⁠ေဒသမ်ားတြင္ တိုးခ်ဲ႕စိုက္ပ်ိဳးလ်က္ရွိပါသည္။

( မူရင္း⁠ေဒသ)

⁠ေတာင္အ⁠ေမရိကတိုက္၏ ပီရူး⁠ႏိုင္ငံသည္ အာလူးသီး⁠ႏွံ၏ မူရင္း⁠ေဒသ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေတာင္အ⁠ေမရိကတိုက္မွ ဥ⁠ေရာပတိုက္ သို႔(၁၆) ရာစု⁠ႏွစ္တြင္ စတင္⁠ေရာက္ရွိလာပါသည္။

⁠ျမန္မာ⁠ႏိုင္ငံတြင္ အမ်ားဆံုးစိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာ⁠ေဒသမ်ား

အာလူးကို ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တြင္ အမ်ားဆံုးစိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး၊ ရခိုင္⁠ျပည္နယ္၊ မ⁠ေကြးတိုင္း၊ မ⁠ႏၱ⁠ေလးတိုင္း၊ ဧရာ၀တီတိုင္း( ဟသၤတ)တို႔တြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။

ရာသီဥတု

အာလူးသီး⁠ႏွံသည္⁠ေအး၍ သမရာသီဥတုကို ⁠ႀကိဳက္⁠ႏွစ္သက္ပါသည္။ မိုး⁠ေရခ်ိန္လက္မ (၄၀ မွ ၈၀) အတြင္း ရြာသြန္း⁠ေသာ ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ⁠ျဖစ္ထါန္းပါသည္။ ဆည္⁠ေရ၊ ⁠ေခ်ာင္း⁠ေရ၊ ⁠ေ⁠ျမာင္း⁠ေရရရွိသည့္ ိ ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ⁠ေဆာင္းရာသီတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။ အာလူးစိုက္ပ်ိဳး ⁠ျဖစ္ထြန္းသည့္ အသင့္⁠ေတာ္ဆံုးအပူခ်ိန္ မွ (၁၆-၂၇) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္⁠ျဖစ္၍ (၂၈) စင္တီဂရီစင္တီဂရိတ္ ထက္⁠ေက်ာ္လြန္ပါက အပင္⁠ႀကီးထြားမႈ ⁠ေ⁠ႏွး⁠ေကြးသြားပါသည္။ အာလူးဥဆင္းမႈ⁠ႏွင့္ ဥ⁠ႀကီးထြားမႈအတြက္ ⁠ေန႔၊ ညအပူခ်ိန္ကြာ⁠ျခားမႈ အနည္းဆံုး (၁၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ရွိရန္လိုအပ္ပါသည္။ အာလူးပင္၏ သက္တမ္းမွာ ပံုမွန္အား⁠ျဖင့္ (၃) လခြဲမွ (၄) လအတြင္း ရွိ⁠ၿပီး၊ ⁠ေန႔တာရွည္ပါက သက္တမ္းအနည္းငယ္ပိုရွည္၍ ⁠ေန႔တာတိုပါက သက္တမ္းအနည္းငယ္တိုပါသည္။

⁠ေ⁠ျမအမ်ိဳးအစား

အာလူးသီး⁠ႏွံကို ⁠ေ⁠ျမနီ၊ ⁠ႏုန္းတင္⁠ေ⁠ျမ၊ ခဲ⁠ေ⁠ျမနက္⁠ေ⁠ျမမ်ိဳးတြင္ ⁠ေကာင္းစြာစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေစး⁠ေ⁠ျမမ်ိဳးတြင္ အာလူးစိုက္ပ်ိဳးရန္ မသင့္ပါ။ အာလူးစိုက္ပ်ိဳးရန္ အသင့္⁠ေတာ္ဆံုး⁠ေ⁠ျမ၏ pH မွာ (၅.၅ မွ ၆.၅၀ အတြင္း⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေ⁠ျမအခ်ဥ္ဓာတ္နိမ့္ပါက အသင့္⁠ေတာ္ဆံုး⁠ေ⁠ျမ pH ရရွိ⁠ေစရန္မွာ ထံုးထည့္⁠ေပးရန္ လိုအပ္ကါသည္။

လက္ရွိစိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္မ်ား

ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တြင္ မိုးအာလူးကို ယာ⁠ေ⁠ျမမ်ားတြင္ မတ္လ၊ ဧ⁠ၿပီလတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး ⁠ၾသ(ုတ္၊ စက္တင္ဘာလမ်ားတြင္ တူး⁠ေဖာ္⁠ၾကပါသည္။ စကအာလူးအ⁠ျဖစ္ ယာ⁠ေ⁠ျမမ်ားတြြင္ ဇူလိုင္၊ ⁠ၾသဂုတ္လတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး ⁠ႏို၀င္ဘာလ⁠ႏွင့္ ဒီဇင္ဘာလတြင္ တူး⁠ေဖာ္⁠ၾကပါသည္။ ⁠ေဆာင္းရာသီတြင္ ⁠ေရရရွိ⁠ေသာ ⁠ေနရာမ်ားတြင္ ဇန္န၀ါရီလ⁠ႏွင့္⁠ေဖ⁠ေဖာ္၀ါရီလတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး ဧ⁠ၿပီလ⁠ႏွင့္⁠ေမလမ်ားတြင္ တူး⁠ေဖာ္⁠ႏိုင္ပါ သည္။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပန္႕⁠ေဒသမ်ား⁠ျဖစ္သည့္ မ⁠ႏၱ⁠ေလးတိုင္း၊ မ⁠ေကြးတိုင္း (ဆင္⁠ျဖဴကၽြန္း) ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ကၽြန္း⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွင့္သဲ⁠ေခ်ာင္းမ်ားတြင္ ⁠ေအာက္တိုဘာလ⁠ႏွင့္ ⁠ႏို၀င္ဘာလမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး ဇန္န၀ါရီလ⁠ႏွင့္ ⁠ေဖ⁠ေဖာ္၀ါရီလမ်ားတြင္ တူး⁠ေဖာ္⁠ၾကပါသည္။

လက္ရွိစိုက္ပ်ိဳးလ်က္ရွိ⁠ေသာမ်ိဳးမ်ား

အမ်ားဆံုးစိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာမ်ိဳးမွာ စစ္ဗိုလ္မ်ိဳး ⁠ျဖစ္⁠ၿပီး အာလူး၊ ဥပံုသ႑န္မွာ ဘဲဥပံု⁠ႏွင့္ လံုး၀ိုင္းပံုရွိ၍ စိုက္ပ်ိဳးသည့္⁠ေဒသမ်ားအ⁠ေပၚမူတည္၍ ဖားမ်ိဳး၊ အ၀ိုင္းမ်ိဳးဟု ⁠ေခၚ⁠ေ၀ၚ⁠ၾကပါသည္။ မဟာမိတ္မ်ိဳး (Ally) အာလူးပံုသ႑န္မွာ လံုးရွည္ပံုရွိ⁠ၿပီး၊ ပင္⁠ေလာင္း⁠ၿမိဳ႕နယ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾက ပါသည္။ ⁠ေဒသမ်ိဳး⁠ျဖစ္သည့္ ⁠ျမက္ဆန္နီမ်ိဳး (သိုမဟုတ္) ရွမ္းမ်ိဳးသည္ အာလူးဥအရြယ္အစား⁠ေသး⁠ၿပီး လံုး၀ိုင္းပံုသ႑န္၇ွိ⁠ၿပီး စိုက္ပ်ိဳးမႈ မွာလည္း နည္းပါးပါသည္။

မ်ိဳးတင္သြင္းစမ္းသပ္⁠ျခင္း

၁၉၉၄-၉၅ ခု⁠ႏွစ္တြင္ စင္ကာပူ⁠ႏိုင္ငံမွ အပင္တစ္သွ်ဳး⁠ေမြး⁠ျမဴနည္း⁠ျဖင့္ ရရွိပါသည့္ LKP-1, LKP-2, LKP-3 ⁠ႏွင့္ LKP-4 မ်ိဳးမ်ား⁠ႏွင့္ ၁၉၉၆-၉၇ ခု⁠ႏွစ္တြင္ နယ္သာလန္⁠ႏိုင္ငံမွ Latona မ်ိဳး⁠ႏွင့္ ပါကစၥတန္⁠ႏိုင္ငံမွ မ်ိဳး (၇) မ်ိဳး⁠ျဖစ္ သည့္ Asterix, Caesar, Monalisar , Baraka , Glorrisant, Cantate ⁠ႏွင့္ Symfonia မ်ိုးမ်ားကို တင္သြင္းစမ္းသပ္ခဲ့ပါသည္။

⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္⁠ျခင္း

ထယ္⁠ေရး(၈) လက္မအနက္ရရန္ ထယ္၉၂၀ ⁠ႀကိမ္ထိုး⁠ေပးရသည္။ ထို႔⁠ေနာက္ ထြန္ (၄) စပ္အထိထြန္⁠ေမႊ⁠ေပး⁠ၿပီး ⁠ေပါင္း⁠ျမက္ကင္းစင္ ⁠ေအာင္ ⁠ေကက္ပစ္ရပါမည္။ ⁠ေနာက္ဆံုးတြင္ ⁠ၾကမ္းတံုးရိုက္၍ ⁠ေ⁠ျမသိပ္ထားရသည္။

မ်ိဳး⁠ေစ့⁠ႏႈန္း

အာလူးမ်ိဳးတြင္ မ်ိဳးစုနား⁠ေနခ်ိန္ (Tuber Dormancy) (၂-၃) လခန္႔ရွိပါသည္။ ထို႔⁠ေ⁠ၾကာင့္ ခ်က္ခ်င္းတူး⁠ေဖာ္⁠ၿပီး အာလူးမ်ိဳးဥမ်ားတြင္ မ်ိုးအ⁠ျဖစ္ ခ်က္ခ်င္းစိုက္ပ်ိဳး၍မရပါ။ တူး⁠ေဖာ္⁠ၿပီး အာလူးမ်ိဳးမ်ားကို (၂-၃) လခန္႔ အ⁠ေမွာင္ခန္းတြင္ စနစ္တက်သို⁠ေလွာင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ မ်ိဳးဥအရြယ္အစားမွာ လံုးလတ္အရြယ္အစားရ်ိရန္လို ⁠ၿပီး စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္ မတိုင္မီ တစ္ပတ္အလိုတင္ မ်ိဳးဥမ်ားကို အနည္းဆံုးမ်က္⁠ေစ့(၂) ခုခန္႔ပါ⁠ေအာင္ ခြဲစိတ္၍ စိုက္ပ်ိဳးပါက မ်ိဳးလိုအပ္ခ်က္ ပိႆာ⁠ေလ်ာ့နည္းသြားပါမည္။ တစ္ဧကအတြက္ မ်ိဳးလိုအပ္ခ်က္မွာ

မိုး အာလူး(ယာ⁠ေ⁠ျမ) – ၅၀၀ ပိႆာ

⁠ေရ အာလူး – ၆၀၀ ပိႆာ

⁠ေဆာင္း အာလူး – ၇၀၀ ပိႆာ

⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာသံုးစြဲ⁠ျခင္း

(က) သဘာ၀⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ – ⁠ႏြားလွည္း (၂၀-၃၀) စီး

(ခ) ဓာတ္⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ

(၁) ယူရီးယား – ၂၂၄ ⁠ေပါင္

(၂) တီစူပါ – ၃၃၆ ⁠ေပါင္

(၃) ပိုတက္ရွိ – ၂၂၄ ⁠ေပါင္

စိုက္ပ်ိဳး⁠ျခင္း

အားလူးစိုက္ပ်ိဳး⁠ျခင္းကို ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တြင္ ⁠ေရသြင္းစိုက္ပ်ိဳးနည္း⁠ႏွင့္ ကုန္းစိုက္ပ်ိဳးနည္းဟူ၍ နည္း(၂၀ နည္း⁠ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိ⁠ၾကပါသည္။ ဧရာ၀တီတိုင္း၊ မ⁠ႏၱ⁠ေလးတိုင္း၊ မ⁠ေကြးတိုင္းတို႔တြင္ ကၽြန္း⁠ေ⁠ျမမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနည္း⁠ႏွင့္ သဲ⁠ေခ်ာင္းမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနည္းတို႔⁠ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ ရွိပါသည္။ အပုပ္အနာကင္း⁠ေသာမ်ိဳး၊ မ်က္စိတိမ္၍ မ်က္စိနည္း⁠ေသာမ်ိဳးကို ⁠ေရြးခ်ယ္ရမည္။ အာလူးကို အလံုးလိုက္⁠ေသာ္လည္း⁠ေကာင္း၊ ခြဲစိတ္၍လည္း⁠ေကာင္း စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။ မ်ိဳးအာလူးကို Aereton (6) စိမ္⁠ၿပီးမွ စိုက္ပ်ိဳးရပါမည္။ တန္⁠ၾကား၉၂.၅)၊ ပင္⁠ၾကား (၆.၉) လက္မ⁠ျခား၍ စိုက္ပ်ိဳးပါက (၁) ဧကတြင္ အပင္ဦး⁠ေရ (၁၅၀၀၀) မွ (၃၅၀၀၀) ထိ ၀င္ဆန္႔ပါသည္။

⁠ေရသြင္းစိုက္ပ်ိဳးနည္း

⁠ေရသြင္းစိုက္ပ်ိဳးနည္းကို က⁠ေလာ⁠ၿမိဳ႕နယ္၊ ဟဲဟိုးခ်ိုဳင့္၀ွမ္းတြင္သာ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိ⁠ၾကပါသည္။ ⁠ေရ⁠ေပးသြင္း၍ ⁠ေရအာလူး( ⁠ေဆာင္းအာလူး) အ⁠ျဖစ္ ဇန္န၀ါရီလ၊ ⁠ေဖ⁠ေဖာ္၀ါရီတြင္သာ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။

ကုန္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ျခင္း

ကုန္း⁠ေစာင္းဆင္⁠ေ⁠ျခ⁠ေလ်ာ ⁠ေ⁠ျမနီသဲ၀ွမ္းမ်ိဳးတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိပါသည္။ ရွမ္း⁠ျပည္⁠ေတာင္ပိုင္း၊ ပင္⁠ေလာင္း၊ က⁠ေလာ၊ ပင္းတယ၊ ရြာငံ⁠ၿမိဳ႔နယ္ မ်ားတြင္ မိုးအားလူးအ⁠ျဖစ္ (မတ္လ၊ ဧ⁠ၿပီလ) မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။

ကၽြန္း⁠ႏွင့္ သဲ⁠ေခ်ာင္းစိုက္ပ်ိုး⁠ျခင္း

⁠ျမစ္၀ကၽြန္း⁠ေပၚ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ⁠ျမစ္⁠ေရ⁠ႀကီး၍ ⁠ျမစ္⁠ေရက်သြားခ်ိန္တြင္ ⁠ႏုန္းတင္⁠ေ⁠ျမ⁠ႏုမ်ားတြင္ ကိုင္းအာလူးအ⁠ျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိပါသည္။ ကိုင္းအာလူးကို ⁠ေအာက္တိုဘာ၊ ⁠ႏို၀င္ဘာလမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။

အပင္⁠ျပဳစု⁠ျခင္း

ဟဲဟိုင္းခ်ိဳင့္၀ွမ္းတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိသည့္ ⁠ေရအာလူး( ⁠ေဆာင္းအာလူး) စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ စိုက္⁠ၿပီး (၄၅) ရက္သားတြင္ (၁) ⁠ႀကိမ္၊ ရက္သား (၆၀) တြင္ (၁) ⁠ႀကိမ္၊ အပင္သက္တမ္းတစ္⁠ေလွ်ာက္တြင္ မ⁠ျဖစ္မ⁠ေန (၂)⁠ႀကိမ္ ⁠ေရသြင္း⁠ေပးရပါမည္။ ⁠ေရမသြင္းမီ⁠ၾကား⁠ေပါင္းလိုက္⁠ျခင္း⁠ႏွင့္ ယူရီးယားဓာတ္⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇယ ⁠ေကၽြး⁠ျခင္း၊ ပိုးသတ္⁠ေဆးဖ်န္း⁠ျခင္းတို႔ကို တစ္⁠ၿပိဳင္နက္⁠ေဆာင္ရြက္⁠ၿပီး ⁠ေဘာင္တင္⁠ေပးရပါမည္။

ကုန္းအာလူးကို ⁠ေတာင္⁠ေစာင္းဆင္⁠ေ⁠ျခ⁠ေလ်ာမ်ားတြင္ မိုး⁠ေရကိုအားထား၍ စိုက္ပ်ိုး⁠ျခင္း⁠ျဖစ္သ⁠ျဖင့္ ⁠ေရသြင္း⁠ျခင္းလုပ္ငန္းကို အထူး ⁠ေဆာင္ရြက္⁠ၿပီး ⁠ေဘာင္တင္⁠ေပးရပါမည္။

ကုန္အာလူးကို ⁠ေတာင္⁠ေစာင္းဆင္⁠ေ⁠ျခ⁠ေလ်ာမ်ားတြင္ မိုး⁠ေရကိုအားထား၍ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျခင္း⁠ျဖစ္ပါသ⁠ျဖင့္ ⁠ေရသြင္း⁠ျခင္းလုပ္ငန္းကို အထူး ⁠ေဆာင္ရြက္စရာမလိုပါ။ စိုက္⁠ၿပီး ရက္ (၃၀) သားခန္႔တြင္ ⁠ေပါင္းလိုက္⁠ေပးရပါမည္။ တစ္လ(၂) ⁠ႀကိမ္ခန္႔ ⁠ေပါင္းလိုက္⁠ေပး⁠ႏိုင္လွ်င္ ပို⁠ေကာင္းပါသည္။ ⁠ေပါင္းလိုက္⁠ျခင္း⁠ႏွင့္ ⁠ေဘာင္တင္⁠ျခင္းကို တစ္⁠ၿပိဳင္နက္တည္း ⁠ေဆာင္ရြက္⁠ေပးရပါမည္။

ကိုင္းအာလူးကို ⁠ျမစ္၀ကၽြန္း⁠ေပၚ⁠ေဒသ ⁠ျမစ္ကမ္းပါး⁠ေသာင္⁠ျပင္မ်ားတြင္ ⁠ျမစ္⁠ေရက်ခ်ိန္တြင္ ⁠ႏႈန္းတင္⁠ေ⁠ျမႏုမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကသ⁠ျဖင့္ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာအ⁠ျဖစ္ ယူရီးယားကို အနည္းငယ္သာ ⁠ၾကဲပက္⁠ေပးရန္ လို⁠ၿပီး စိုက္⁠ၿပီး (၄၅) ရက္တြင္ တစ္⁠ႀကိမ္၊ ရက္ (၆၀) တြင္ တစ္⁠ႀကိမ္ ⁠ၾကဲပက္⁠ေပးရပါမည္။ ⁠ေရသြင္း⁠ျခင္းလုပ္ငန္း လံုး၀⁠ေဆာင္ရြက္⁠ေပး⁠ျခင္းမရွိပါ။

⁠ေရသြင္း⁠ျခင္း

မိုးရာသီတြင္စိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာ အာလူးမ်ားကို ⁠ေရသြင္း⁠ေပးရန္ မလိုအပ္ပါ။ ဆည္⁠ေရ၊ ⁠ေခ်ာင္း⁠ေရ ⁠ေ⁠ျမာင္း⁠ေရရရွိသည့္ ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ⁠ေဆာင္းရာသီတြင္ စိုက္ပ်ိဳးပါက ⁠ေ⁠ျမအမ်ိဳးအစား⁠ႏွင့္ အပင္သက္တမ္း⁠ေပၚမူတည္⁠ၿပီး၊ ⁠ေရသြင္းသည့္ အ⁠ႀကိမ္ (၃)⁠ႀကိမ္မွ (၅) ⁠ႀကိမ္အထိ ⁠ေရ⁠ေပးသြင္းရန္ လိုအပ္ပါသည္။ အာလူးစိုက္ခ်ိန္တြင္ ⁠ေအာက္⁠ျမန္မာ⁠ျပည္⁠ေဒသမ်ားတြင္ အပင္⁠ေပါက္ရရွိ⁠ေစရန္ စိုက္⁠ၿပီး တစ္ပတ္အတြင္း မ⁠ျဖစ္မ⁠ေန⁠ေရ⁠ေပးသြင္းသင့္ပါသည္။ အပင္⁠ေပါက္စံုသည္အထိ ⁠ေ⁠ျမတြင္းအစိုဓာတ္ မ⁠ျပတ္⁠ေစရန္ဂရုစိုက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ⁠ေရ⁠ေပးသြင္း သည့္အခါ အာလူးစိုက္⁠ေဘာင္မ်ား⁠ၾကားတြင္ ⁠ၾကာရွည္စြာ⁠ေရ၀ပ္⁠ျခင္း၊ ⁠ေရစိမ့္⁠ျခင္းမ်ားမရွိ⁠ေစရန္ ဂရုစိုက္ရပါမည္။ ⁠ေရ၀ပ္၊ ⁠ေရစိမ့္⁠ျခင္းမ်ား ရွိပါက အာလူးမ်ိဳးဥမ်ား ပုပ္၍ ပ်က္စီးသြား⁠ႏိုင္ပါသည္။

ပိုးမႊား⁠ေရာဂါကာကြယ္⁠ျခင္း

အာလူးစိုက္ခင္းမ်ားတြင္ အဓိကက်⁠ေရာက္သည့္ ပိုးမႊားမွာ 28-Spotted Beetle ⁠ေခၚ(၂၈) ⁠ေ⁠ျပာက္က်ိုင္း က်⁠ေရာက္ပာသည္။ မိုးရာသီတြင္ မိုးနည္း⁠ၿပီး⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႕⁠ေသာကာလမ်ား⁠ႏွင့္ ⁠ေဆာင္းရာသီတြင္ ⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႔⁠ေသာကာလမ်ားတြင္ က်⁠ေရာက္တတ္ပာသည္။ ၎ပိုးကို ကာကြယ္ရန္အတြက္ Decis ⁠ႏွင့္ Alsan ပိုးသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖင့္ ကာကြယ္⁠ႏိုင္ပာသည္။

အာလူးစိုက္ခင္းတြင္ အဓိကက်⁠ေရာက္တတ္သည့္ ⁠ေရာဂါမွာ၊ Early Blight, Late Boight ⁠ႏွင့္ Bacterial wilt ⁠ေခၚ ပင္ညႈိး⁠ေရာဂါမ်ား ⁠ျဖစ္ပါသည္။ Late Blight ⁠ေရာဂါသည္ မိႈ⁠ေ⁠ၾကာင့္⁠ျဖစ္⁠ၿပီး မိုးရာသီတြင္ ⁠ေလထုတြင္ စိုထိုင္းစမ်ားပါက၊ ⁠ေရာဂါ⁠ျဖစ္ပြားမႈ ⁠ျမန္ဆန္⁠ၿပီး အာလူးခင္းမ်ား ပ်က္စီးသည့္အထိ က်⁠ေရာက္တတ္ပါသည္။ ၎⁠ေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္ Ridomil M.Z မႈိသတ္⁠ေဆးကို ⁠ေရာဂါက် ⁠ေရာက္⁠ႏိုင္သည့္ အ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေပၚမူတည္⁠ၿပီး ပက္ဖ်န္းကာကြယ္ရန္ တစ္ဧကလွ်င္ (၃-၅) ကီလိုဂရမ္⁠ႏႈန္းလိုအပ္ပါသည္။ Early Blight ⁠ေရာဂါသည္ ရာသီဥတု⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႔⁠ၿပီး အနည္းငယ္ စြတ္စိုသည့္ ကာလမ်ားတြင္ က်⁠ေရာက္တတ္ပာသည္။ ၎⁠ေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္ Daconil မႈိသတ္⁠ေဆး (၃) ကီလိုဂရမ္⁠ႏႈန္း အပင္ငယ္စဥ္ကပင္ ⁠ႀကိဳတင္ကာကြယ္ပက္ဖ်န္းရန္ လိုအပ္ပါသည္။ Bacterial wilt (အာလူးပင္ညႈိး⁠ေရာဂါ) သည္ Bacteria ⁠ေ⁠ၾကာင့္⁠ျဖစ္⁠ၿပီး ၎⁠ေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္ အတြက္ အာလူးစိုက္⁠ေ⁠ျမအား (၂-၃) ⁠ေ⁠ျမလွပ္ ထား⁠ေပး⁠ျခင္း⁠ႏွင့္ အာလူး⁠ႏွင့္မ်ိဳးရင္းတူသည့္မ်ိဳးမ်ား (ဥပမာ – ခရမ္းခ်ဥ္၊ ငရုတ္၊ ခရမ္း) တို႔⁠ႏွင့္ သီးထပ္စိုက္ပ်ိဳးမႈမွ ⁠ေရွာင္⁠ၾကဥ္ရမည္ ⁠ျဖစ္ပါ သည္။

အာလူးမ်ား စားသံုးရန္⁠ႏွင့္မ်ိဳးအတြက္ သို⁠ေလွာင္ထားရွိစဥ္ အဓိကဖ်က္ဆီးသည့္ပိုးမွာ Tuber Moth ⁠ေခၚ အာလူးဥတိုး ဖလံဆိုး၀ါးစြာ က်⁠ေရာက္တတ္ပါသည္။ အလင္း⁠ေရာင္ရသည့္ အခန္းမ်ားတြင္ ပိုမို⁠ျဖစ္ပြား⁠ေ⁠ၾကာင္း ⁠ေတြ႔ရွိရပါသည္။ မ်ိဳးအ⁠ျဖစ္ထားသည့္ အာလူးမ်ိဳးမ်ား တြင္ မ်က္စိမ်ားကို ထိုး⁠ေဖာက္ ဖ်က္စီး⁠ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ Sevin ⁠ေဆးမႈန္႔⁠ျဖင့္ ပက္ဖ်န္းကာကြယ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ စားသံုးရန္အတြက္ သို⁠ေလွာင္ပါက အ⁠ေမွာင္ခန္းတြင္ သို⁠ေလွာင္ထားရန္ လိုအပ္ပါသည္။

တူး⁠ေဖာ္⁠ျခင္း⁠ႏွင့္အထြက္

(က) အာလူးကို ⁠ၾသဂုတ္လမွ စက္တင္ဘာလအတြင္းတြင္လည္း⁠ေကာင္း

(ခ) ⁠ေဆာင္းအာလူးကို ဧ⁠ၿပီ မွ ⁠ေမလအတြင္းတြင္လည္း⁠ေကာင္း တူး⁠ေဖာ္⁠ၾကသည္။

စိုက္⁠ၿပီး (၃) လခြဲခန္႔⁠ၾကာလွ်င္ အာလူးပင္မ်ား⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႕⁠ႏႈန္း က်သြားပါသည္။ ထိုအခ်ိန္တံင္ အာလူးတူး⁠ေဖာ္ရန္ အ⁠ေကာင္းဆံုးအခ်ိန္ ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေပါက္⁠ျပား⁠ျဖင့္⁠ေပါက္၍လည္း⁠ေကာင္း၊ အ⁠ေ⁠ၾကာင္းလိုက္ ထယ္ထိုး၍လည္း⁠ေကာင္း တူး⁠ေဖာ္⁠ၿပီး လက္⁠ျဖင့္ ⁠ေကာက္ယူရ သည္။ တူး⁠ေဖာ္ခ်ိန္⁠ေစာပါက ကိုင္တြယ္သယ္ယူရာတြင္ ပုပ္တတ္သည္။ ရင့္မွ တူး⁠ေဖာ္လွ်င္အထြက္⁠ေကာင္း၍ အထားခံသည္။ ⁠ေ⁠ျမမာလွ်င္ အာလူးဥ⁠ေဖာ္ရာ တြင္ဥမ်ားကိုထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား ရ⁠ေစတတ္ပါသည္။ ⁠ေ⁠ျမအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ႏွင့္ မ်ိးအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေပၚမူတည္၍ အထြက္⁠ႏႈန္းမွာ မ်ိဳး⁠ႏႈန္းပမာဏ၏ (၅ ဆ မွ ၁၀ ဆ) အထိ ထြက္ရွိ⁠ႏိုင္သ⁠ျဖင့္ အထြက္မွာ (၃၀၀၀ မွ ၇၀၀၀) ပိႆထိ ထြက္ရွိ⁠ႏိုင္ပါသည္။

စနစ္တက် ထားသိုထုပ္ပိုး⁠ျပဳ⁠ျပင္⁠ျခင္း

တူူး⁠ေဖာ္⁠ၿပီးသည့္ အာလူးမ်ားကို ⁠ေလ၀င္၊ ⁠ေလထြက္⁠ေကာင္း⁠ၿပီး ⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႕⁠ေသာအခန္းမ်ားတြင္ ထားသို⁠ႏိုင္ပါသည္။ ထာသို⁠ျခင္းမ⁠ျပဳမီ အာလူးပုပ္မ်ား⁠ေရြးခ်ယ္⁠ျခင္း၊ ဒဏ္ရာရအာလူးဥမ်ားကို ဖယ္ထုတ္⁠ၿပီး သတ္မွတ္ထားသည့္ အရြယ္အစားအလိုက္ အမ်ိဳးအစားခြဲ⁠ျခား၍ သို⁠ေလွာင္⁠ႏိုင္ပါသည္။ သို⁠ေလွာင္စဥ္ အစိုဓာတ္⁠ျပန္႔⁠ျခင္းမရွိ⁠ေစရန္ ဂရုစိုက္ရပါမည္။ စားသံုးမႈအတြက္ အ⁠ေမွာင္ခန္းတြင္ ထားသိုသင့္ သည္။ အ⁠ေလင္း⁠ေရာင္ရရွိပါက အာလူးဥခြံအ⁠ေရာင္စိမ္းလာ⁠ၿပီး စားသံုးမႈအဆင့္အတန္း (Eating Quality) က်ဆင္းသြားပါသည္။ အ⁠ေအးခန္းမ်ားတြင္ အပူခ်ိန္ (၅-၁၀) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ⁠ႏွင့္ စိုထိုင္းစ (၆၀-၇၀%) တြင္ ထားသိုပါက အာလူးမ်ိဳးဥမ်ား အ⁠ေညွာင့္⁠ေပါက္⁠ျခင္း မွ ကာကြယ္သည့္အ⁠ျပင္ စားသံုးမႈအဆင့္အတန္း(Eating Quality) ကို (၅) လ⁠ႏွင့္အထက္ ထိန္းသိမ္းထားရွိ⁠ႏိုင္ပါသည္။ အာလူးမ်ားကို ⁠ေလလံုသည့္အိတ္မ်ား⁠ႏွင့္ တင္ပို႔⁠ေရာင္ခ်⁠ျခင္းမ⁠ျပဳသင့္ပါ။ ⁠ေလ၀င္⁠ေလထြက္⁠ေကာင္းသည့္ ပလပ္စတစ္အိတ္က်ဲမ်ား⁠ျဖင့္ တင္ပို႔⁠ေရာင္းခ်⁠ႏိုင္ ပါသည္။

Source by – 
ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိုက္ပ်ိဳးနည္း
စိုက္ပ်ိဳးေရးနည္းပညာ
#Credit_to_Pissaya_Myanmar

Comments

Popular posts from this blog

ႏွမ္းစိုက္ပ်ိဳးနည္း

ႏွမ္းစိုက္ပ်ိဳးနည္း